Incubator Afaceri

Ce este un incubator de afaceri?

Primul incubator de afaceri din lume a fost înregistrat în anul 1959 sub denumirea de „Centrul Industrial din Batavia” la New York, SUA.

Incubatoarele de afaceri susțin, într-o manieră practică, dezvoltarea inițiativelor antreprenoriale, ajutându-le să supraviețuiască și să crească în perioada de început, când acestea sunt cele mai vulnerabile. Programele lor oferă companiilor client servicii de asistență pentru afaceri și resurse adaptate firmelor tinere. Cele mai comune obiective ale programelor de incubație sunt crearea de locuri de muncă într-o comunitate, îmbunătățirea climatului antreprenorial al unei comunități, păstrarea afacerilor într-o comunitate, construirea sau accelerarea creșterii într-o industrie locală și diversificarea economiilor locale.

Incubarea este o relație continuă între incubator și antreprenorul din stadiul incipient, cu îndeplinirea scopului când compania din stadiul incipient a ajuns la o maturitate suficientă. Prin procesul de incubare, suportul oferit de incubator evoluează odată cu nevoile de dezvoltare ale afacerii (de ex. afacerea a dezvoltat prototipuri, produse pilot, a început să vândă și așa mai departe).

National Business Incubation Association (NIBA) din SUA este cea mai mare asociație din lume în domeniul incubării afacerilor. În afară de aceasta, există mai multe organizații profesionale, agenții și asociații, precum Business Incubation Association, European Business and Innovation Centre Network ori International Association of Science Parks (IASP), toate 3 din Marea Britanie, Association of Innovation Technology and Incubation Business (ADT) din Germania, Technopolis Enterprises Innovation (RETIS) din Franța, etc.

Conform NIBA (2015) programele de incubare de afaceri îndeplinesc unele dintre cele mai importante obiective ale societății și anume crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea climatului antreprenorial, menținerea întreprinderilor într-o comunitate, dezvoltarea și accelerarea creșterii într-o industrie locală, pe lângă diversificarea economiilor locale (NBIA, 2015). Incubarea de afaceri este un proces organizat de creare a riscurilor, care oferă un portofoliu bine compus de suporturi de etapă timpurie pentru dezvoltarea și ajutarea întreprinderilor să supraviețuiască. Prin urmare, aceste instituții / organizații care oferă servicii sunt cunoscute sub denumirea de incubatoare, care funcționează în cele din urmă ca lansator pentru start-up-uri sau întreprinderi mici. Scopul principal al incubatoarelor de afaceri este de a crea proiecte de succes care să absolve programul de incubare cu statut viabil și independent din punct de vedere financiar.

 

Parcul Ştiintific şi Tehnologic  TEHNOPOLIS  vine în sprijinul companiilor recent înfiinţate prin incubatorul său de afaceri ce funcționează din anul 2007, până în prezent realizându-se incubarea aproximativ a 60 de agenți economici.

 

Ȋntrucât incubatorul nostru de afaceri îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui parc ştiinṭific şi tehnologic, este necesar ca firmele incubate să aibă o componentă a activităṭii axată pe inovare ori pe realizarea de transfer tehnologic. Particular pentru firmele ce doresc să fie incubate aici, trebuie avute în vedere și domeniile de activitate stabilite în cadrul Tehnopolis: tehnologia informaţiei, industria audio-vizualului, bio-tehnologii și industria alimentară.

 

Incubatorul de afaceri din cadrul Tehnopolis sprijină evoluţia întreprinderilor de tip  start-up , furnizându-le spaţii de închiriat la cele mai avantajoase preţuri (2 EUR/mp).

 

Totodată, prin intermediul incubatorului, oferim următoarele servicii gratuite:

 • consultanṭă în întocmirea planului de afaceri;
 • consultanṭă contabilă: întocmirea primelor facturi, indicaṭii legislative, financiare;
 • consultanṭă PSIîntocmirea fişelor şi instruirea angajaṭilor;
 • consultanṭă IT;
 • consultanṭă juridică: asistenṭă la întocmirea documentelor contractuale, punerea la dispozitie a legislatiei în vigoare din România şi Uniunea Europeană, oferirea de sfaturi cu caracter juridic;
 • consultanṭă de marketing: crearea unei imagini, ajutor la realizarea campaniilor de promovare, sugestii cu privire la ambalaje, contactarea firmelor de reclamă;
 • facilitarea contractului firmelor din Incubator pentru construirea relaţiilor de afaceri;
 • punerea la dispoziṭie a sălilor de seminarii şi de conferinṭe;
 • posibilitatea amenajării în holul clădirii Nucleus a unui stand de prezentare a firmei şi a produselor sale;
 • prezentarea firmelor din cadrul Incubatorului şi a produselor lor la toate târgurile, seminariile, brokerajele, manifestările la care Tehnopolis participă sau este invitat;
 • consultanță în vederea internaționalizării serviciilor/ produselor prin proiect „Enterprise Europe Network”;
 • înştiinṭarea firmelor incubate asupra ultimelor programe de cursuri din diverse domenii, asupra conferințelor cu tematică fixă sau a evenimentelor de networking de pe plan local, național sau internațional;
 • diverse activităṭi de birotică, stocare a documentelor şi secretariat.

Regulamentul de Organizare si Functionare a Incubatorului de Afaceri din Cadrul Parcului Stiintific si Tehnologic TEHNOPOLIS Iasi